OLEJE

OLEJ SŁONECZNIKOWY

Tłoczony na zimno, nie rafinowany, nie filtrowany.

Jest nadzwyczaj bogatym źródłem witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się. Jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL).

Spożywanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przeciwdziała chorobom serca i układu krążenia. Stanowi doskonały składnik zdrowej, zbilansowanej diety.

Ze względu na łagodny smak, lekko żółtawą barwę i wysoką biologiczną wartość polecany do spożycia w stanie surowym do: sałatek, surówek, sporządzania sosów, majonezów.

OLEJ RZEPAKOWY

Olej produkowany z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D3, E, K), zawiera ok. 29% wielonasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego (ok 20% ) oraz kwasu linolenowego ( ok 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2 :1.

Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: - przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia - utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi - działają przeciwkrzepliwie - wpływają na cykl metaboliczny komórek - zapewniają optymalny rozwój mózgu - wpływaja korzystnie na wzrok Olej rzepakowy ma zastosowanie : - do smażenia, - do duszenia i pieczenia, - do wyrobu majonezu, - do przyrządzania sałatek.

Opakowanie: butelka PET o pojemności 1000 ml Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Może wytracić się naturalny osad. Nasz olej nie jest filtrowany, odstaje się naturalnie w atmosferze ochronnej (beztlenowej), jest naturalnie zabezpieczony przed utlenianiem!

OLEJ LNIANY

Zawiera w swoim składzie bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 (na 1 litr ok.60%%). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc min. budulec dla każdej komórki naszego ciała w tym jak ważnej tkanki mózgowej; syntezy hormonów, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują prace systemu odpornościowego, układu krążenia, gospodarkę tłuszczową, wspierają redukcję tkanki tłuszczowej, wydolność i wytrzymałość organizmu, obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej lniany wpływa również bardzo korzystnie na poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry. Fakt ten stawia olej lniany obok ryb morskich jako najważniejsze źródło kwasu linolenowego, zwanego powszechnie pod nazwa kwasu tłuszczowego omega-3.

Zapalenie i choroby z autoagresji

Kwasy Omega-3 pełnią ważną rolę w przebiegu różnych stanów zapalnych. W badaniach wykazano złagodzenie stanów zapalnych u osób przyjmujących olej bogate w kwasy Omega-3, wykazano także, że niedobór kwasów Omega-3 ma znaczenie w szeregu stanów zapalnych, w tym w reumatoidalnym zapaleniu stawów, a także z powodzeniem stosuje się je do łagodzenia objawów łuszczycy.

Choroby sercowo-naczyniowe

Kwasy Omega-3 hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko występowania zaburzeń rytmu serca oraz zawału serca, hamują agregację płytek krwi, stabilizują blaszkę miażdżycową, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom trójglicerydów oraz stabilizują poziom cholesterolu.

Miesiączkowanie bolesne

Kwasy Omega-3 pomagają złagodzić bóle miesiączkowe prawdopodobnie z powodu ich przeciwzapalnych właściwości oraz ich znaczenia w produkcji hormonów płciowych.

Ciąża i rozwój dzieci, zdrowie psychiczne

Kwasy Omega-3 maja korzystny wpływ na rozwój płodu i dziecka. Kobietom w ciąży, a nawet planującym ciążę. Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka płodu dziecka (DHA stanowi 15-20% kory mózgowej i 30-60% siatkówki). W okresie laktacji mleko matki stanowi jedyne źródło tych kwasów. Także w późniejszym czasie wzrostu dziecka stanowią one bardzo istotny czynnik dla właściwego rozwoju psychoruchowego i poznawczego. Niski poziom DHA jest związany ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem, dysleksją, obniżoną koncentracją, nadpobudliwością. Wiadomo, że dzieci z ADHD cechuje także m.in. niski poziom DHA, a suplementacja nim pozwala na złagodzenie objawów tego zespołu.

Nowotwory

Istnieje wiele publikacji wskazujących na korzystne działanie kwasów Omega-3 w niektórych typach nowotworów. Mogą one opóźnić powstawanie i rozwój niektórego typu nowotworów.

Idealny dla sportowców

Korzyści mogą z niego czerpać na przykład sportowcy (wyczynowcy, kulturyści, sportowcy zawodowi, fitnessowcy i inni).

Dla sportowców ważna jest zamiana przyjmowanych składników pokarmowych na energię. Olej lniany, dodatkowo stymuluje ten proces, wzmaga wzrost mięśni bez dodatkowego przyrostu tkanki tłuszczowej; wpływa na ogólną kondycję fizyczną– pozwala na uzyskanie większej wydolności oraz wytrzymałości organizmu, dzięki bardzo dużej zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, usprawniają przepływ tlenu oraz hemoglobiny we krwi. Fakt ten sprawia, że regeneracja po ciężkich ćwiczeniach fizycznych jest krótsza i mniej wyczerpująca ( mięśnie otrzymują jeszcze więcej składników pokarmowych i tlenu).

Sportowcom, którzy uprawiają intensywnie sport proponujemy codzienne spożywanie koktajli białkowych lub pasty doktor Budwig. Taka pasta (koktajl) na bazie białego sera i oleju lnianego stanowi doskonałe źródło antyoksydantów, które oczyszczą organizm i wzmocnią go.

Dla zwierząt

W diecie psów i kotów regularne stosowanie oleju lnianego zapobiega matowieniu sierści i różnym chorobom skóry w tym łupieżowi, łojotokowi, linieniu oraz prosówkowym zmianom skóry jak również skutecznie wspomagają leczenie w/w chorób. Jest cennym składnikiem pod względem energetycznym w końskiej diecie. Ma też dobroczynny wpływ na przemianę materii, jak również na sierść. Działa przeciwko wysuszeniu i pęknięciom kopyt.

Zastosowanie

Olej lniany jest idealny do spożywania na zimno do sałatek, gotowanych warzyw. Wspaniale smakuje z kasza gryczaną. Ostatnie doświadczenia wykazują, że najlepsze efekty odżywcze uzyskuje się spożywając olej lniany zmiksowany z twarogiem chudym (dieta doktor Budwig) .

Nie nadaje się do smażenia. Stosować wyłącznie na zimno.

Opakowanie: ciemna butelka szklana o pojemności 500 ml
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), w szczelnie zamkniętej butelce, chronić przed nasłonecznieniem. Po otwarciu zawsze przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 30 dni. Może wytracić się naturalny osad. Nasz olej nie jest filtrowany, odstaje się naturalnie w atmosferze ochronnej (beztlenowej), jest naturalnie zabezpieczony przed utlenianiem!

Nasz olej lniany zaraz po wytłoczeniu trafia do chłodni, tam przechodzi etap naturalnej sedymentacji (odstaje się).

Jako producent oświadczamy, iż maksymalny czas przebywania oleju poza lodówką (warunki chłodnicze), określony na podstawie badań przechowalniczych i trwałościowych wynosi 48 h. Nie wpływa to ujemnie na jakość odżywczą oleju (olej nie zmienia swoich właściwości) W czasie transportu oleju nie jest wymagana temperatura chłodnicza. Po otrzymaniu przesyłki oleju należy go wstawić do lodówki i przechowywać w lodówce - zgodnie z informacją na etykiecie.

Używamy Cookie

Ta strona używa cookie
zgodnie z ustawieniami
Twojej przeglądarki.
Czytaj więcej

Wyrażasz zgodę?

TAK
NIE