„Doceń polskie” – bo polska żywność to powód do dumy!

Za nami 52. certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, która odbyła się w dniu 26 marca w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Produkty zgłoszone do atestacji oceniała komisja w składzie: Celina Nierodkiewicz, Katarzyna Salomon, Wiesław Bober oraz Mirek Drewniak - przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.  Tym, co szczególnie cieszy jest fakt, że większość uczestników audytu to laureaci poprzednich edycji, którzy ubiegali się o odnowienie licencji. To dowód na to, że znak „Doceń polskie” stanowi realną wartość dla przedsiębiorców, potwierdzając wysoką jakość ich wyrobów i budując zaufanie konsumentów. Widzimy, że producenci, którzy raz zdobyli nasze godło, chcą je utrzymać. To pokazuje, że certyfikat jest dla nich ważny, a konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na oznaczenia potwierdzające jakość – podkreśla Katarzyna Salomon.

Dlaczego warto oznaczać produkty znakiem „Doceń polskie”?

Znak „Doceń polskie” to nie tylko prestiż, ale przede wszystkim realna korzyść dla producentów. Godło programu wyróżnia produkty na półkach sklepowych, pomaga w budowaniu wiarygodności marki i przyciąga świadomych konsumentów, którzy poszukują sprawdzonych, lokalnych wyrobów. Polska żywność to nasz skarb narodowy i ważna część naszej tożsamości. Wspierając rodzimych producentów, dbamy o tradycję, lokalną gospodarkę i środowisko, ponieważ krótki łańcuch dostaw oznacza mniejszy ślad węglowy – mówi Celina Nierodkiewicz. 

Eksperci zachwyceni smakiem i jakością polskich produktów

Podczas audytu członkowie Loży Ekspertów oceniali produkty w trzech kategoriach: smaku, wyglądu oraz stosunku jakości do ceny. Wśród certyfikowanych wyrobów znalazły się m.in. tradycyjne wędliny, aromatyczne oleje, chrupiące pieczywo, naturalne miody i wyjątkowe przetwory. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że polscy producenci nie ustępują jakością najlepszym zagranicznym markom. Wiele produktów zachwycało nie tylko smakiem, ale także starannością wykonania i dbałością o tradycyjne receptury – ocenia Mirek Drewniak, przewodniczący Loży Ekspertów. 

Kupuj polskie – wspieraj lokalną gospodarkę i tradycję!

Wybierając produkty oznaczone znakiem „Doceń polskie”, konsumenci nie tylko otrzymują gwarancję jakości, ale także przyczyniają się do rozwoju polskiej przedsiębiorczości. - Polska żywność to synonim naturalności i smaku. Warto wybierać rodzime wyroby, bo dzięki temu inwestujemy w naszą gospodarkę i zachowujemy kulinarne dziedzictwo dla przyszłych pokoleń – dodaje Wiesław Bober. – Zachęcamy wszystkich producentów, zarówno dużych, jak i małych, do udziału w programie. To szansa na promocję swoich wyrobów wśród świadomych konsumentów, dla których jakość i polskie pochodzenie mają znaczenie.

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

centrala-nasienna-olej-konopny
centrala-nasienna-olej-lniany
centrala-nasienna-olej-slonecznikowy
olej-rzepakowy