MAKUCHY

MAKUCH RZEPAKOWY

Produkt powstający w wyniku mechanicznego wytłoczenia oleju na zimno z rzepaku bezerukoweg.

Wartość pokarmowa makuchu:

Białko ogólne (%) ok. 30
Strawność białka rzeczywista (%) 84
Strawność białka biologiczna (%) 90,7
Zawartość tłuszczu (%) 12
Energia metaboliczna brutto (MJ/kg) 18-21*
Aminokwasy niezbędne: 
lizyna (g/kg)  19,4
Metionina (g/kg) 5,3
Cystyna (g/kg)   7,4
L.Tocipherol (mg/kg) Witaminw E 63,5
Włókno (%) 10,2
Popiół (g/kg) 7,0


*średnia zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w kg paszy makuch rzepakowy 34 g

Najlepsza pasza w intensywnej hodowli zwierząt, pokrywa zapotrzebowanie w proteinę surową i ważne aminokwasy; zawartość proteiny surowej wynosi 375g/kg substancji suchej. Wartość nXP (proteina wykorzystywana) wynosi 246g/kg substancji suchej; pełnowartościowy całkowity lub częściowy surogat pasz białkowych; jako rodzimy produkt białkowy obniża koszty żywienia; zawartość tłuszczu surowego odpowiada wartości energetycznej zbóż; znacznie bardziej energetyczne niż rzepakowa śruta poekstrakcyjna; dzięki skutecznym zabiegom uprawowym nie wykazuje już negatywnych cech smakowych w porównaniu z innymi paszami białkowymi; dzięki resztkowej zawartości oleju nie wymaga dodatkowego równoważenia tłuszczem, tak jak ma to miejsce w przypadku śruty poekstrakcyjnej; wartość paszowa zaspokaja potrzeby młodych zwierząt, krów wysokomlecznych oraz bydła opasowego; duża zawartość fosforu sprzyja płodności zwierząt;

Zalecenia żywieniowe

Zastosowanie makuchu rzepakowego w żywieniu trzody chlewnej. Makuch rzepakowy może być stosowany w żywieniu paszami gospodarskimi jako składnik koncentratów białkowych (do50%). Prosięta odsadzone do 5% składu mieszanki. Przy bezpośrednim dodawaniu do karmy – podawać do 0,2 kg/szt. dziennie dla warchlaków, dla tuczników do 0,25-0,5kg/szt. Z uwagi na długi okres hodowania ( loszki i knurki ) nie zaleca się stosowania pasz rzepakowych; można natomiast skarmiać nim lochy luźne i niskoprośne.

Zastosowanie makuchu w żywieniu przeżuwaczy

W dawkach dla krów mlecznych, makuch można stosować w ilości 2kg/szt. dziennie; w żywieniu cieląt można stosować tylko w niewielkich ilościach ( ok. 0,5 kg/szt.) Opasy – ok. 1,5 kg/szt. Makuch rzepakowy stosowany jest również w żywieniu owiec. Może stanowić 5% składu mieszanki dla jagniąt ssących i do 7% dla jagniąt tucznych. Ponadto pasze rzepakowe dobrze wpływają na jakość i porost wełny u owiec.

MAKUCH LNIANY

Produkt powstający w wyniku mechanicznego wytłoczenia oleju na zimno z siemienia lnianego.

Wartość pokarmowa makuchu:
Zawartość tłuszczu[g] Ok. 141
Zawartość białka ogólnego [g] Ok. 334
Zawartość włókna surowego[g] Ok. 99
Substancja organiczna [g] Ok. 867
Wapń [g] Ok. 2,84
Fosfor [g] Ok. 3,72
Magnez (g) Ok. 4,63
Energia metaboliczna EM MJ Ok. 12,49
Energia netto laktacji NEL MJ Ok. 7,61
Białko og. Dostane w jelicie cienkim Ok. 239,68
Bilans azotu w żwaczu BNŻ Ok. 15,15
Białko ogólne strawne (g) Ok. 280,85
Wilgotność [%] Ok. 11,0

MAKUCH SŁONECZNIKOWY
MAKUCH KONOPNY

Używamy Cookie

Ta strona używa cookie
zgodnie z ustawieniami
Twojej przeglądarki.
Czytaj więcej

Wyrażasz zgodę?

TAK
NIE